Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 03/8/2007
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Gabriela Antoniu
Titlul articolului: Uninominalul, de pe vremea CPUN
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/119152/uninominalul-de-pe-vremea-cpun-



TERGIVERSARE ● Şi după 18 ani se bate pasul pe loc
Introducerea votului uninominal a fost luată în calcul acum 18 ani de Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu şi Ion Iliescu, când CPUN se pregătea să adopte Decretul-lege pentru alegerea Parlamentului şi preşedintelui României.


La 14 martie 1990, Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională adopta Decretul-Lege privind alegerea Parlamentului şi preşedintelui României. În contextul adoptării acestui decret, în baza căruia s-au organizat în mai 1990 primele alegeri generale postdecembriste, s-a luat în discuţie şi ideea votului uninominal. Fostul preşedinte al CPUN, senatorul PSD Ion Iliescu, a povestit în repetate rânduri cum a avut loc discuţia pe această temă între el, ţărănistul Corneliu Coposu şi liberalul Radu Câmpeanu: "Erau prevederile adoptate în CPUN, pe baza cărora am ales noul Parlament şi preşedintele, până la adoptarea Constituţiei. Şi acolo se creau două instituţii şi trebuia să definim în legea electorală şi ce alegem, şi ce atribuţiuni vor avea aceste instituţii. Acolo s-au creionat primele atribuţiuni pentru Parlament, bicameral, aşa cum era el, plus Adunare Constituantă şi noul preşedinte ales până la definitivarea formulei constituţionale. (...) Au existat propuneri privind alegerile în colegii uninominale şi atunci au existat discuţii şi cu Coposu, şi cu Radu Câmpeanu. Ei mi-au explicat, eu nu aveam această experienţă: «Ieşim dintr-o fază de partid-stat, de monopol al unui partid, nu avem structura de partide, alegerile uninominale nu vor facilita constituirea de partide». Deci alegerea pe liste, conform tradiţiei din ţările democratice, constituie şi un instrument pentru a contura partide politice. Nu poţi să vorbeşti despre democraţie parlamentară fără să ai constituite partide politice cu baze doctrinare diferite. Asta înseamnă şi confruntare, şi dialog, şi conlucrare. Şi, deci, de la ei am preluat aceste idei".


ÎN AER. La 18 ani de la aceste discuţii, Parlamentul a reuşit săptămâna trecută, după lungi dezbateri, să adopte votul uninominal, însă legea a fost imediat contestată de PRM şi de senatorii PC la Curtea Constituţională. Dacă atunci argumentele aduse împotriva acestui sistem de vot ţineau de consolidarea democraţiei parlamentare, acum contestatarii legii vin cu argumente la obiect. Şi anume: impunerea candidaţilor de a depune minimum cinci salarii minime brute, introducerea pragului electoral alternativ, delimitarea colegiilor uninominale prin hotărâre de Guvern, alegerea prin vot uninominal a preşedintelui Consiliului Judeţean.

"Tradiţia României, votul pe liste"

Radu Câmpeanu confirmă că a pledat în 1990 pentru sistemul electoral interbelic. "Asta era tradiţia României, votul pe liste. Pe tema sistemului uninominal, dezbaterile nu au fost foarte aprinse. Problema noastră era să introducem un sistem democratic, nu ne-am mai blocat în detalii, iar votul de liste permitea coagularea de partide", ne-a declarat Câmpeanu. El a precizat că şi acum uninominalul i se pare o soluţie greşită "care poate duce la o becalizare a Parlamentului, dacă nu este corectat". "Reforma clasei politice nu se face prin vot uninominal, ci prin educaţie şi exemplu de la şefii cei mari", a explicat Câmpeanu.
Monica Iordache Apostol

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.